Tudod, mi az, amit nem teszel?

A stressz a saját elkötelezettségeid – azaz önmagadnak tett ígéreteid – be nem tartásából fakad. A stresszt csak úgy tudod megszüntetni, hogy ejted az ígéretet, teljesíted, vagy megváltoztatod azt. Azokat az ígéreteidet, amelyeket elfelejtettél, már nem fogod tudni újratárgyalás alapjává tenni. A szellemi RAM* nem érzékeli az időt, tehát se a múlt, se a jövő között nem tesz különbséget, ezért az ott elraktározott dolgokat mindig rád ömleszti, hogy csináld meg. Ezeket tudatos szintre kell hozni, és úgy is tartani, hogy enyhüljön a nyomás. ( David Allen) 

*RAM:  olvasható és újraírható memória

Miért nem működik a teendő listád?

Folytassuk a második lépéssel, hogy minél kivitelezhetőbb módon legyünk képesek élni, változni és célokat felállítani. ( Az első feladatot itt tudjátok elkezdeni  vagy csatlakozzatok a Kondíció másképp csoportba, ahol minden héten információt kaptok a heti feladatról.)

Ahhoz, hogy ne legyen folyamatos kudarcélményünk, rendet kell tartanunk magunk körül. Ilyen esetben szoktunk teendő listát összeírni, aztán amikor rádöbbenünk arra, hogy mennyire összeszedetlen az életünk, bepánikolunk és  el sem kezdjük megoldani a feladványt. Így voltam sok esetben akkor, amikor 3 különböző tevékenységet is végeztem, de nem készítettem beosztást magamnak, így ad hoc jelleggel oldottam meg mindent, aztán csak kapkodtam a fejem és állandóan azért nyavalyogtam, hogy nincs időm semmire.

Nagyon jó támpontot adhat például egy versenyre felkészülni, mert azon túl, hogy egyfajta kötelességnek érzed ( magadnak tett ígéret), megtanít betartani az ígéreted és még az önmenedzselés fortélyait is elsajátíthatod.

(Ha nem tudod, hogyan készülj fel egy versenyre, keress A futás esszenciája facebook oldalon vagy a Kondíció másképp csoportban, és kiötlünk egy szuper tervet!)

Tisztítsd ki a fejed!

Szóval a listák azért nem működnek, ami a rendeltetésüket illeti, mert különböző teendőket egyetlen eseménybe akarunk besűríteni. Tudom, hogy mindent a lehető legegyszerűbben szeretnénk megoldani, de sajnos ez a problémamegoldási verzió még bonyolultabbá teszi az egész folyamatot.

Persze a fejünkben egy hang vagy néha több is azt harsogja, hogy mindegyiket fontos megoldani már tegnapra, ezért kerül fel egyszerre minden a listára. Persze ez is csak hirtelen tűzoltás, hogy foglalkoztunk vele, hiszen felírtuk.

A munkafolyamatoknak 5 különböző fázisa van:

  1.  a gyűjtés,
  2. a feldolgozás,
  3. a rendszerezés,
  4. az áttekintés,
  5. és a cselekvés.

Amikor nekiállunk a listánk elkészítésének, általában ezeket kombináljuk. Elkezdjük rendszerezni, majd logikusan sorba állítani a feladatokat, kiértékeljük és meghatározzuk, hogy melyik a legfontosabb. Ez a verzió okozhat ugyan egy rövidtávú sikerélményt, hogy a gondolati zavarainkat “rendbe tettük”, de korántsem van így. Hiszen továbbra is ott fog motoszkálni a fejünkben, hogy mit hagytunk ki, mit nem oldottunk meg.

A munkafolyamatok menedzselése

A munkafolyamatok fázisait alkalmazd elkülönítve. Persze első lépésként gyűjts minden öszze, ami foglalkoztat. legyen az bármi. Azután vizsgáld meg mindegyiket, hogy a kivitelezés menni fog-e? Ha igen, akkor milyen eredmény várható? Ezután mi a következő lépés?

Ha ezekre sikerült válaszolnod, akkor gondolataidat rendezd kategóriákba. Ha így teszel, akkor minden lehetséges oldalról megközelítetted a megoldandó feladatokat és meg fogod tudni hozni a legjobb döntést.

Kezdj neki a teendőknek!

Írd le valamire, ami eszedbe jut a teendőidet illetően. Ne rendszerezd, írd le! Csak ürítsd ki végre a fejedből!

Ezután engedd meg magadnak, hogy egyszerre csak egy dologgal foglalkozz ezek közül. Próbálj meg kreatív lenni és nézd az alkotói oldalát a feladat megoldásának. Figyeld meg, miben segít erősödnöd.

Majd térj vissza minden egyes feljegyzett ponthoz, és döntsd el, hogy melyik mit jelent számodra és hosszú távon melyik oldja meg az az adott problémát.

Mire jó ezeknek a lépéseknek az alkalmazása?

Fejlesztheted taktikai döntéshozatalodat, hogy melyik feladat a legfontosabb az elvégzendők közül. No és ne felejtsük el önmenedzselési képességeid fejlődését sem!

A második lépés feladatai:

◊ Ürítsd ki módszeresen a fejedben lévő feladatokat és jegyezd le gondolkodás nélkül.

◊ Van esetleg olyan feladatod, amit szándékosan elhanyagolsz és állandóan halogatod?

A feladat végrehajtását nyomon követheted a KONDÍCIÓ MÁSKÉPP csoportban a facebookon.
Felkészültél a váratlanra? Akkor csatlakozz a csoporthoz.

Fésűs Veronika

ElmeFuttatás 

Close Menu