Téged is érint!

Téged is érint!

Ez a II. Érintés Fesztivál egyik megragadó címe, ami azonnal fel is keltette a figyelmemet, mert azon túl, hogy nagyon inspiráló, kíváncsivá is tett. A fő motivációja az önismeret, az emberi kapcsolatok, a testtudatosság az érintésen és a mozgáson keresztül.

Maga ez a rendezvény 2018. április 7-8-án kerül megrendezésre, az AUM jógaközpontban. Ezen a kétnapos fesztiválon meg fogunk ismerkedni különböző masszázstechnikákkal, megtapasztalhatjuk a mozgásban rejlő önismereti lehetőségeket, előadásokon tudhatjuk meg az érintésnek a titkait.

 

No de elsősorban a szervezőket illetve magát az ötletgazdát: Horváth Milánt és segítőjét, Radványi Kornéliát kérdeztem arról, hogy mi ez az ősi nyelv, ami mindannyiunkat érint illetve jól tudom, hogy tanulható ez a nyelv?

Milán: Üdvözlöm az olvasókat! Az jut eszembe erről, hogy az érintés érzékelése, a bőr receptorai azok tudomásom szerint a leges legelső érzékszerv, ami kialakul a magzatban. Tehát hamarabb érzékeli az érintést a magzat, minthogy hall vagy lát. Emiatt mindenképpen passzol az, hogy ez a legősibb nyelvünk. Ez alakul ki bennünk leghamarabb és emiatt mindenki számára egy nagyon fontos interface. (Én informatikus vagyok, úgyhogy azért használom ezt a kifejezést.) Ez egy nagyon fontos kommunikációs felületünk, és mindenki számára egy ősi, tudattalan rétegeket mozgat meg amikor használjuk. Tehát amikor megérintünk valakit, akkor nagyon mély tudattalan szinten reagálunk valakinek az érintésére. Emiatt használjuk, hogy ősi nyelv, hiszen a tudattalanunk sokkal régebben kialakult, mint a tudatos elménk.

 Kornélia: Én annyit tennék hozzá talán a magzati lét fontossága után, ahogy a kisgyermek cseperedik, az érintésen keresztül kapja meg tulajdonképpen a szeretetet az édesanyjától és már kísérletek is bizonyították ( ez  Harlow- féle majomkísérlet), hogy szinte fontosabb a csecsemőnek az, hogy érintve legyen, mint az, hogy táplálékot kapjon, hiszen az idegrendszeri funkcióknak a fejlődéséhez ez nélkülözhetetlen, és hogy ha ezt nem kapja meg, akkor egyszerűen nem fejlődik. Sőt! Bele is tud halni egy baba. Ez annyira esszenciális, legalább annyira, mint az élelem.

 

Ebből következik a kérdésem, hogy az érintés az szeretetnyelv is, és emlékszem, hogy engem például édesanyám kisgyerekként mindig úgy altatott el, hogy csikolt vagy simogatott és ezt a mai napig igénylem. Tulajdonképpen végig kísérheti az egész életünket a gyerekkorban átélt vagy kapott érintés?

 Kornélia: Ha mondjuk egy csecsemőnek vagy kisgyereknek hiánya van ebből, akkor felnőtt korban ezek a hiányok akár pótlásra is szorulnak bizonyos formában azoknál, akiknek vannak kötődési vagy kapcsolódási problémái, esetleg az érzelmeinek a megélésével kapcsolatos hiányosságok. Sorolhatnánk, hogy hányféle pszichológiai probléma lehet. Ezeket a hiányokat érdemes betölteni, hiszen az ember az önismeret útján eljut olyan pontra, hogy felismeri azt, hogy neki milyen jó az érintés, és vágyik rá, akkor elkezd programokra és kezelésekre járni, és betöltődik a tudatába. Én is ilyen vagyok és nagyon sokan a környezetemben, akiről tudom, hogy szükségük van egy spontán ölelésre, egy barát vagy ismerős ölelésére. Én abban hiszek, hogy ez sokkal többet tud adni, mint azt az emberek felfogják. Erre is csináltak számos kísérletet.

 

 

Pontosan erre vonatkozik a következő kérdés, hogy milyen pszichológiai hatásai vannak az érintésnek? Biztosan sok embernek egyértelmű maga az érintés fogalma, viszont mégis vannak olyanok, akiknek nem.

 Milán: Szerintem senkinek nem egyértelmű, hiszen rengeteg ellentmondás övezi az érintést a mi társadalmunkban. Egyrészt tudatos szinten mindenki tudja ezeket, hogy a gyereknek érintésre van szüksége, de aztán mégis a társadalmunkban viszonylag ritka pl. a felnőttek közötti érintkezés, akár családon belül is. Az én családom nem egy érintős család, és én is felnőttként jöttem rá arra, hogy nekem fontosabb az érintés, mint a családomban szokás volt. Arra jöttem rá, hogy én érintéshiányos vagyok tulajdonképpen és pont az anyai simogatós-babusgatós érintésből szerintem keveset kaptam. De ez csak egy feltételezés. Senki nem adott nekem erről bizonyítványt, ez csak egy érzés. És nem is rovom ezt fel az anyámnak, mert nyilván ő a legtöbbet adta és egy egészséges felnőttet nevelt belőlem.

Nagyon sokszor van egy szexuális felhangja az érintésnek. Vagy ha nincs, akkor sokszor gyanút kelt az emberekben. Sokszor jogos. Ez egy negatív érzést kelthet a fogadó részéről, hogy ha ő nem vágyik erre. Emiatt van bennünk egy ambivalencia. Éppen ezért nagyon nem egyértelmű dolog, mint pl. a futás. Ha futsz, akkor az egészséges és azt nem nagyon tudod elrontani. Az érintést millióképpen el lehet rontani és egyáltalán nem egyértelmű, hogy mikor jó és mikor nem. Mikor megengedett, mikor nem megengedett? Nagyon homályos terület!

 

 Nem biztos, hogy alkalmas időpontot választ valaki az érintésre.

 

Milán: Én érintés központúnak tartom magam. A feleségemmel nagyon gyakran adunk egymásnak masszázst, ölelést, ami nem szexuális jellegű. De ha a barátaimmal találkozok, akkor nem szoktam őket megölelni, mert arra nem vágyom vagy van bennem egy tartózkodás. Nem egyértelműek a viszonyok. Nem biztos, hogy még az egyénen belül is egyforma ez a skála, hogy mennyire igényli az érintést.

 

 És mi történik akkor, ha ez mondjuk családon belül fordul elő? Konkrét példát említve: az én testvérem nem szeret sem puszit adni, sem megölelni. Ugyanazt a nevelést kaptuk, mégis tartózkodó. Valahol akkor ő megsérült vagy mi lehet ez a távolságtartás?

 Kornélia: Szerintem nem feltétlenül sérülés, hanem mindenkinek más az igényszintje. De lehet, hogy nála úgy alakult, hogy az intellektuális kapcsolódás fontosabb. Vagy csak az intim viszonyaiban szereti az érintést.

 Milán: Még azt hozzátenném, hogy szerintem genetikai okokból a nőknek általában nagyobb az igénye az érintésre, mint a férfiaknak. Azért, mert ők a gyereknevelés miatt sokkal jobban be vannak programozva. Viszont ez a differencia problémákat okozhat a párkapcsolatban. Emiatt nincs összhang. Ettől függetlenül vannak olyan férfiak, akik magasabb szinten igénylik az érintést.

 Kornélia: Még egy dolgot hozzá tennék a pszichológiai oldalához. Szerintem a kötődési hajlam kialakulásához nagyon fontos, hogy az ember tudjon kötődni. Mit értek ez alatt? Egy tágabb értelemben a kapcsolódást más emberekhez és akkor ennek sok rétege van: a párkapcsolatban az intim kapcsolódás, a családi viszonyokban és egyáltalán a baráti viszonyokban milyen könnyen nyílik meg egy ember, milyen könnyen lép kommunikációba, mennyire engedi közel magához a másikat vagy mennyire bizalmatlan? És azok a gyerekek, akik sok érintést és szeretet kaptak a testi kontaktus által gyerekkorukban, ők általában sokkal nyitottabbak a világ felé és sokkal biztonságosabban kapcsolódnak. Párkapcsolatra is nagyon sok hatása van, ami logikus, mert ha egy gyerek egy biztonságos, nyitott közegben nőtt föl, megkapta a magabiztosságot, akkor párkapcsolatban is sokkal magabiztosabban nyílik meg a másik felé. Többet tud adni, többet tud befogadni. Harmonikusabban tud működni nyilván, mint akiknél ez hiányzik.

 

 Áttanulmányoztam a programokat az oldalon, színesebbnél színesebb és izgalmasabbnál izgalmasabbak. Pont mondtam Kornéliának, hogy szinte mindegyik terület nekem abszolút új. Arra lettem figyelmes, hogy kivétel nélkül mindegyik esemény a belső érzelmi tartalmainkat hivatottak felszínre hozni. A teljesség igénye nélkül, ilyen az ELENGEDÉS (ÉRINTS KACAGVA), SZEXUALITÁSSAL KAPCSOLATOS ELŐADÁSOK, TESTMASSZÁZS, TÁNC, EGYÉNI KEZELÉSEK, JÓGA, TÁNC ÉS HARC FÚZIÓJA, IMPROVIZÁCIÓS FOGLALKOZÁSOK.   

A kérdésem pedig az, hogy mi a tapasztalatotok? A foglalkozások alatt zökkenőmentesen törnek felszínre az érzelmek? Előfordulhat-e, hogy nem várt, nem jó érzelmek törnek elő egy-egy foglalkozás alatt?

 Milán: Persze. Az hogy mennyire tudja valaki felszínre hozni, az nagyon változó és egyénen belül is lehet, hogy egyszer könnyen, egyszer nehezebben, de alapvetően ezeknek a programoknak a nagy része az bizony kihívást jelent. Én azt szoktam mondani, hogy aki erre a fesztiválra eljön, az egy nagyon bátor ember, mert szembe mer nézni azokkal a kihívásokkal, amit ezek a programok jelentenek. Nem mindegyik program fog kihívást jelenteni, de hogy valaki egyáltalán eljön egy Érintés Fesztiválra, az már önmagában nagyon bátor dolog, mert elég provokatív címe van. Mindenkinek vigyázni kell saját magára, hogy ne sérüljön meg esetleg azáltal, hogy egy olyan érzelem kerül felszínre, ami őt traumatizálja vagy retraumatizálja. De másrészről ott van a programvezető, aki tapasztalt vezető és ő tud vigyázni a jelenlévőkre, és meg tudja tartani abban az érzelmében, ami felszínre tör. Az biztos, hogy följöhetnek negatív érzelmek, valaki akár sírhat is, de ezek elfogadott dolgok ebben a közegben.

 Kornélia: Ha valaki beleengedi magát egy ilyen folyamatba és átadja magát az érzéseinek, akkor az elindíthat benne transzformációs folyamatokat. Aminek lehet az a következménye, hogy másnap rosszabbul érzi magát vagy érzi, hogy nyomott a lelki állapota és akkor ez járhat fizikai tünetekkel is. A test ugye leköveti az érzelmi állapotot minden esetben. De lehet, hogy síráson keresztül kiürül az a lelki tartalom, ami följött és utána jól érzi magát. 

Milán: Igen, azt fontosnak tartom megjegyezni, hogy a fesztiválon nincsen gyógyítás. Nem végzünk gyógyítási tevékenységet. Ezért fontos, hogy mindenki tudjon saját magára vigyázni. Kell egy egészséges öntudat ahhoz, hogy valaki felismerje, hogy mikor van már olyan helyzetben, amikor segítséget kell kérnie vagy esetleg ki kell szállnia az adott szituációból.

 

 Ezt kérdezni is akartam, hogy mindenkinek ajánljátok a fesztivált vagy kell egy egészséges öntudat, ahogy mondtad?

 Milán: Csak egészséges embereknek ajánljuk a fesztivált. Az általános szerződési feltételekben le van írva, hogy pszichiátriai kezelés alatt illetve gyógyszeres kezelés alatt álló betegeket nem fogadunk. Ezt muszáj kijelentenünk, mert nincsen arra kapacitásunk, hogy a mentálisan beteg embereket megfelelő módon tudjuk kezelni.

Gazdaság Kezek, Pár, Szerelem, Együtt, Férfi, Nő 

 

Egy picit faggatni fogom Kornéliát is az ő területéről, ami a CRANIOSACRALIS BIODINAMIKA. Ez egyfajta egyéni kezelés, amely a nyugati orvostudomány és a természetgyógyászat között helyezkedik el. De mégis egészen más, mint azok a kezelési formák, amik érintéssel kapcsolatosak. Mitől különleges ez a módszer és mire taníthat minket?

 Kornélia: Ez egy egyéni kezelés és más egyéni kezelések is vannak a fesztivál keretein belül. A CRANIOSACRALIS BIODINAMIKA kezelés itthon annyira még nem ismert. Ez egy olyan érintésterápia, ami a CRANIO mint koponya és a SACRUM, mint keresztcsont-ról kapta az elnevezését. Elsősorban a koponyát és a keresztcsontot illetve a gerinc mentén érintjük meg a testet, ezután pedig más végtagokat is. A CRANIOSACRALIS kezelés az agyi gerincvelő folyadék áramlásával dolgozik, ennek a pulzálásával, ami tulajdonképpen egy olyan ritmusa a szervezetünknek, amit eddig még nem ismertünk, ahogy a légzés és a vérnyomás is ad egy pulzálást, ennek a folyadéknak az áramlása is egy ritmusa a szervezetünknek. Nagyon fontos, hogy méregtelenítő és tápláló funkciója is van a szervezetben, és mindennel összeköttetésben van. A gerinc mentén megy, így összeköttetésben van az idegrendszeren keresztül a szervezet összes strukturális- funkcionális rendszerével, így hatással van rá. Tehát, ha a craniosacralis és az agyi gerincvelő folyadék áramlásában elakadás van, akkor az kihathat más mindenféle rendszerére a szervezetbe, ezért ha ezt harmonizáljuk, akkor az összes strukturális és funkcionális rendszerét a szervezetnek szintén harmonizálhatjuk. És még dolgozik pluszban a kötőszöveti hártyarendszerrel, ami a FASCIA, és ennek a feszültségmentesítésén és oldásán keresztül, ami szintén mindennel összefüggésben van. Ezt sportolóként biztosan tudod. Ha a fascia-k befeszülnek, becsomósodnak, beszáradnak, akkor ez szintén magával húzza az összes többi elemet, szövetet, szervet, izmot, ideget. És mivel ez lazul a kezelés során, ezért jótékony hatása van. Összefoglalva, hogy ez nem beavatkozó-gyógyító kezelés, hanem a szervezet öngyógyító folyamatait stimulálja. A kezelő nem megmondja a testnek, hogy hogyan kell működni, hanem megteremti azt a teret, hogy a test újra fölfedezze és kijavítsa a saját diszfunkcióit. Ez egy olyan állapot, hogy ahhoz, hogy a szervezet öngyógyító rendszere beinduljon, le kell nyugodnia. Ehhez le kell lassulni, relaxált mély tudatállapotba kell kerülni. Ahogy alszunk, az is egy gyógyító folyamat. Ez a folyamat ugyanez, ahol a test olyan mély relaxált állapotba kerül, ahol meg tudnak történni a kiegyensúlyozó folyamatok. Ha elindul ez az áramlás mind az agyi gerincvelő folyadék, mind a a fascia-k – ami szintén folyadékból áll és egyéb folyadékrendszerekből. Ha ezek mind elkezdenek áramolni, megfelelő ütemben és mértékben, akkor a szervezet újra kalibrálja magát.

 Milán: Én voltam már orvosnál, aki OSTEOPATA orvos, a csontkovácsnak egy kis tesója. Többször is voltam nála, mert térd- és gerincproblémáim vannak, és ő az egyik alkalommal craniosacralis kezeléssel oldott rajtam egy fizikai jellegű problémát.

 Kornélia: Nyugaton már javasolják kisbabaszülésnél illetve balesetek után is, vagy poszttraumás stressznél is. Testre, lélekre szellemre együttesen hat. Nem kívülről jön a segítség, hanem belülről.

 

A témákat nézve nagyon széles a paletta. Amikor maga az ötlet, mint Érintés Fesztivál megszületett a fejedben, akkor azonnal tudtad, hogy milyen területeket kell mozgósítani a megvalósításához?

 Milán: Nagyrészt igen, mert az elmúlt évek során, amikor én is önismereti utamat járva mindenféle csoportokat kipróbáltam, nagyon sok olyan csoportvezetővel és kezelővel ismerkedtem meg, akikkel az érintéssel dolgoznak. Így sok ismerősöm lett. Ezért elsősorban az ismerőseimet hívtam meg, hogy vegyenek részt a fesztiválon, mint program tartók.  

 

Ki vagy mi ihletett, amikor kitaláltad a fesztivált? Hiszen eredeti szakmádat tekintve mérnök-informatikus vagy.

 Milán: Az ihletett, hogy én a szexualitáson keresztül érkeztem az érintés világába. Részt vettem egy szexualitás-intimitás kurzuson, amit egy amerikai oktató tartott, akit úgy hívnak, hogy Niel Wecker, és itt Magyarországon tartott egy másfél éves képzést. Ott jöttem rá, hogy engem a szexualitáson túl az érintésből, önmagában van hiányom. Konkrétan az történt, hogy ültünk egy körben és elmeséli mindenki, hogy milyen élményeket élt át az adott másfél órában. Akkor az én egyik csoporttársnőm rátette a combomra a kezét. És ott tartotta. Ez egy támogató érintés volt. Ez engem annyira meghatott, hogy utána, amikor én kerültem sorra, akkor ahelyett, amiről akartam volna beszélni, elkezdtem arról beszélni, hogy ez az érintés engem mennyire megérintett. Rájöttem, hogy nekem mennyire hiányzik ez a fajta érintés. És ezután elsírtam magam. Ekkor jött a nagy áttörés, hogy nekem dolgom van ezzel a területtel. És továbbszőve a gondolataimat, rájöttem, hogy nincs egy olyan fesztivál, ami a masszázzsal foglalkozik.

Az ötlettől a megvalósításig egy év telt el. Nem sokat teketóriáztam. Szalai Csaba szervezőtársam segített abban, hogy azokat az embereket, akiket én ne ismertem, meggyőzze abban, hogy vegyen részt a fesztiválon. A tavalyi gárda nagy része idén is megjelenik. Nelly pl. új csapattag. Rajta kívül más segítségem jelenleg nincsen. 90%-ban egyedül csinálom, Nelly-n kívül van még két marketing szakértő, akik segítenek az értékesítésben.

 

Vannak- e kedvezmények illetve a vásárlásnak feltételei?

 Milán: Még van 50 jegy, ami eladó, maximum 100 vendéget tudunk fogadni, hogy tartani tudjuk a családi hangulatotVan kedvezmény abban az esetben, ha valaki páros jegyet vásárol, akkor 30% kedvezményben részesülnek. Illetve néha egy pár napos akciót is meghirdetünk a facebook oldalon. Most 16 ezer forint egy napijegy, ami látszólag sok, de szerintem két napos fesztiválért nem sok, mert mindennap öt programon vehet részt a vendég, azaz 5×1,5 órás programon, az két nap alatt 10×1,5 óra és ha leosztjuk a 15 ezer forintot, akkor 1500 ft-ra jön ki egy másfél órás program. Ez nagyon kedvező ár. 

 

Visszatérek egy kicsit az oktatókra és előadókra, mert nagyon különleges és sokak számára ismeretlen képzettséggel rendelkeznek. Úgy gondolom, hogy mindenki megtalálhatja azokat a programokat, amiben kiteljesedhet. Mégis van-e olyan program, ami egy bizonyos korosztály számára szól vagy korlátok nélkül látogatható minden esemény?

 Milán: Minden programban csak nagykorúak vehetnek részt. Gyerekprogram nincs. De onnantól kezdve határ a csillagos ég. Tehát bátorítunk mindenkit, hogy életkortól függetlenül jelenjen meg a fesztiválon és töltődjön, tapasztaljon, tanuljon.

 Kornélia: Ha csak arra gondolunk, hogy mindenki úgy vesz részt, annyit rak bele magából, amennyit szeret és tud, már megérte a szervezés. Itt nincsenek elvárások. Minden ember más csomaggal jön, itt nem kell semmit tenni. Ha valaki csak figyelőként szeretne részt venni, szíve joga.

 Milán: Ezt kiegészíteném azzal, hogy olyannyira nincsen, hogy nem kell senkit megérinteni. Illetve ha valaki a párjával jön vagy a családtagjával, akkor lehet, hogy csak egymással kerülnek fizikai kapcsolatba. Ha valaki eljön a párjával, akkor ez a fesztivál biztosan segít a párkapcsolatukban, akár azzal, hogy megerősödik abban, hogy nekik mi az ami jó, mi az amit a másik szeret, hogyan tudják egymást tölteni. De akkor is segíthet, ha esetleg felszínre hoz valamilyen konfliktust, persze ha az a konfliktus szétrobbantja a párt, akkor nem sikerült jól ez a fesztivál, de itt nem ez a cél. Ha viszont ezt a konfliktust jóra tudják fordítani és meg tudják haladni, ha rájönnek, hogy mi van emögött, akkor biztosan jobban fognak kijönni belőle, mint előtte. Mert a konfliktus már előtte is ott volt, hogy eljöttek a fesztiválra, csak nem jött felszínre.

 Kornélia: A foglalkozás vezetője tapasztalt szakember, így tőle is lehet kérdezni. Meg lehet kérdezni, hogy mit javasol. Nyilán megvannak ennek is a keretei, de a segítség ott van.

 

Tavaly került megrendezésre az I. Érintés Fesztivál. Mik voltak a tapasztalatok, esetleg változtattatok- e valamin?

 Milán: Változtattunk, igen. Tavaly voltak több korosztály programok: gyerekprogram és kimondottan idősöknek szóló program. De nem volt sikeres amiatt, hogy nem jött el ez a célközönség. Egy gyerekprogram volt és emiatt nem jöttek el a gyerekek, mert kevés ahhoz egy program, hogy le legyenek kötve a fesztivál ideje alatt. Emiatt kivettük ezeket a programokat, pedig fontos lenne, hiszen a gyerekeknél kell kezdeni ezt a nevelési munkát. Azaz felhívni a figyelmet arra, hogy az érintés az egy fontos dolog, amivel foglalkozni kell. Nem csak az intellektusunk fontos, hanem a testünk is. Az iskolában ez nem annyira van előtérben. Az iskolában a tananyagnak a 95%-a az arról szól, hogy hogyan legyen a fejem okosabb. De ez kevés. Emiatt a gyerekeknél kellene kezdeni ennek a nevelését.

A tapasztalatok  pedig az, hogy nagyon meg voltak elégedve a vendégek. Csináltam egy elégedettségi felmérést, és 90% fölötti volt az elégedettségnek az aránya. Sokan vettek is jegyet az idei fesztiválra a tavalyi vendégek közül. Úgyhogy ez volt egy nagy érv amellett, hogy ezt a fesztivált idén is megrendezem.

Család, Gyermek, Apja, Anya, Strand, Sun

 

Mit üzentek azoknak az embereknek, akik még vacillálnak, hiszen az ész mindig kifogásokat gyárt?   

Milán: Azt üzenem, hogy érdemes néha kilépni a komfortzónából, bár nem szívesen lépünk ki belőle (köztük én is).

3 fajta zónát lehet megkülönböztetni:

1. komfortzóna,

2. tanulási zóna,

3. pánik zóna.

Az életünk nagy részét a komfortzónában töltjük, érthető módon, de érdemes néha kilépni, viszont nem szabad túltolni magunkat, mert akkor megbánjuk. Azt gondolom, hogy ez a fesztivál eléggé védett közeg ahhoz, hogy ne kerüljön senki se a pánik zónájába vagy ha mégis, akkor ott megfelelő segítségre talál. Az biztos, hogy ha egy ilyen védett közegbe ki merünk lépni a komfortzónánkból, akkor utána teljesebbek leszünk, hiszen tanulunk saját magunkról, felfedezzük hol vannak a határaink, kipróbálunk valamit, amire kíváncsiak voltunk, de nem mertük meglépni.

Kornélia: Én is a komfortzónát szerettem volna kiemelni és a biztonságos közeget, úgyhogy nagyon jól összehangolódtunk Milánnal.

Az egyéni kezelésekről nem beszéltünk, ezért az is jöjjön el, aki csak ismerkedés szintjén jönne, mert nagyon sok egyéni kezelést kaphat, legtöbbször ingyenesen vagy nagyon kedvezményesen ki lehet próbálni mindenféle masszázsformákat.

 Milán: Még kiemelném azt, hogy az, aki nem szeret kilépni a komfortzónájából, annak is érdemes eljönnie, mert nagyon sok előadás lesz a fesztiválon, ahol nem kell megérinteni senkit. Az intellektusunkat is építhetjük.

 

Van egy nagyon szép weboldalunk, aminek az a címe, hogy: 2018.erintesfesztival.hu illetve facebook oldalunk Érintés Fesztivál 2018.

 

Hajrá Érintés Fesztivál!

Kezelés Ujj Tartsa Kéz Csukló Kézmasszázs

Close Menu
×