Önmagunkról kimondott ítéletek

Életünk történései önmagunkról kimondott ítéletek

 Narrative, History, Dream, Tell

 

Benső tartalmunk felfedezésére és megtalálására nem elég mélyen magunkba néznünk. Szükséges, viszont nem rendelkezünk mindannyian a probléma jelenlétekor azzal az erővel és tudással, ami segít megtalálni a helyes válaszokat. Talán ilyenkor érezzük magunkat a leggyengébbnek és legsebezhetőbbnek, még a hajnali páracseppek is kitartóbbak és erősebbek.

Valóban az önsegítő művek a kiút tudatunk megnyílásához?

 

Ne csak érzékszerveinkkel érzékeljük a világot! Érezzük, használjuk a bensőnket, zárjuk be kicsit az ajtót. Amint tudatosult bennünk az érzés, akkor megnyugszunk és lesz egy rés, ahonnan bejön a fény. Mindig van egy rés. Ezeknek a réseknek a kitágításában sokat segíthetnek a könyvek.

 

Ma már sajnos sokan némi gúnnyal vegyes érzelemmel tekintenek az önsegítő művekre, pedig a tükör elkerülhetetlen. És talán ez fáj sokunknak a sorokban. Nagyon fontos a tanított elvek alkalmazása és használata. Ehhez viszont ki kell tárnunk a bensőket és felvállalni illetve bevallani végre, hogy igenis segítségre van szükségünk. Ahogyan tettem én is. Fejlődni és változni akartam. Ez viszont választás dolga, döntésé. A Mátrix című filmben zseniálisan megfogalmazódik: nagy különbség van aközött, hogy ismerjük az utat vagy végigjártuk. Nincs mese! Végig kell járni!

 

Na de hogyan tudunk megváltozni, ha azt sem tudjuk, hogy milyenné akarunk válni?

Ekkor szükséges a bensőnk hangja. Látnunk kell énünk régi és új ruháját. Minden apró momentum fontos lehet. Semmi ne kerülje el a figyelmünket!

Ha megtaláltuk a megfelelő könyvet ehhez, segíteni fog a legapróbb lépésektől kezdve. Közben még jól is szórakozhatunk.  Segíthetnek annak az elérésében, hogy az elménk két szintje – azaz az érzelmeink és értelmünk – között ne legyen konfliktus. Harmonikusan egyet kell érteniük egymással.

 

Egy nagyon egyszerű példával szemléltetve, ha valamit nagyon szeretünk csinálni, akkor alig várjuk, hogy másnap kirepüljünk az ágyból. Ha arra gondolunk, hogy emiatt korán akarunk felkelni, akkor az elménk mélyebb szintje fel fog minket ébreszteni. Nehezünkre esik ugyan a korán kelés, de érzelmeink és értelmünk között kölcsönös az egyetértés.

Gondolatainkkal és a magunkról alkotott képekkel önmagunkról mondunk ítéletet. Ez is a benső tartalmunk egy szelete. Biztonságot, elégedettséget, harmóniát nem lehet kívülről szerezni. Rendelkezünk egy Kincsesházzal, ez pedig  tudatunk. Vigyázzunk, hogy milyen formába öntjük a meggyőződéseinket, mert ahogy a víz felveszi az edény formáját, amibe öntik, úgy nyilvánulnak meg belső világunkban is. Figyeljük meg lelkiállapotunkat…hűen tükrözi tudatunk állapotát is. (Ezzel kapcsolatban igen sok érdekességre derül fény ebben a cikkben).

 

Az a célunk, hogy felajzott állapotba kerüljön a tudatunk

Nem is hisszük, hogy ezzel mekkora ajándékkal lepjük meg magunkat. Ezért is fontos, hogy gyakran foglalkoztassuk az elménket, mert megnövelheti a saját hitünket, megszüntetheti a kételyeinket és olyan területeket fedezhetünk fel magunkban, ami vízzel teli kúthoz vezet minket, amiből szükséges innunk ahhoz, hogy felemelkedjünk.

A kérdés az, hogy “meghalljuk-e” a jó hírt a mélyből. Élünk-e ezzel a lehetőséggel? Nem szabad halogatni a jót. Jobb véleménnyel kell lennünk magunkról.

Ehhez természetesen fontos tudnunk, hogy milyen társaságban vagyunk. Kihívást intéznek ellenünk vagy segítenek minket az úton? Rajtunk áll, hogy elszakítjuk-e figyelmünket az akadályoktól.

Rajtunk áll továbbá, hogy gondolkodásunkkal mennyországot vagy poklot teremtünk magunkban. Meg kell tanulnunk függetleníteni a külvilágot ahhoz, hogy ne csak a valóságban higgyünk. Hozzunk létre egy olyan erőközpontot magunkban, ami segít a velünk született képességeink felerősítésében.

Benső tartalmunk tápláléka a lélek és a csönd kenyere. Ez a béke és harmónia.

 

Ekg, Electrocardiogram, Anatómia, Aorta, Biológia, Vér

Tény, hogy fogékony lelki állapotba kell kerülnünk, ahhoz, hogy kellő figyelmet fordítsunk belső világunkra. Ilyenkor kicsit lelkileg le kell választani magunkat a világról és a külsőségek befolyásolásától, mert csakis így láthatjuk meg a megoldást.

 

Mindannyian a biztos kikötőt keressük, ez pedig kétségkívül a célunk megnyilvánulása. Kézzel fogható dolgokban nem leljük meg az igazságot. Megkophatnak, lepereghet róluk a festék, netán elveszítjük azokat. A belső tartalmunk, a lélek megfoghatatlan kincsei viszont maradandó örökségül szolgálhatnak nemcsak gyermekeinknek, hanem az egész emberiségnek. Tanuljunk meg hinni a láthatatlanban. A belső tartalom megtalálása egyfajta lelki manna avagy bölcsesség birtoklása, melytől kezdve soha nem leszünk keserűek; elménk és szívünk pedig üde lesz.

A cikk a Női világ online magazinban is megjelent.

A cikket készítette:

Fésűs Veronika

A futás esszenciája 

Close Menu