Most már biztosan nagyon motivált vagy!

Az első lépések

Brown and White Track Field

 

Ha már eldöntötted, hogy futni fogsz vagy csak kacérkodsz a gondolattal, adnék pár tanácsot. Nem is tanács inkább, tapasztalat  egy futó anyukától! Tudom, hogy tele az internet, sok jó tanáccsal, de mégsem olvassák el sokan. Meglepett a dolog, hogy van olyan, aki évek óta fut és még sincs tisztába dolgokkal. Ezért nem is fejlődik csak futja megszokott 6 kilométeréit. Ez egy olyan sport amit, bármikor, bárhol végezhetsz, nem kerül semmibe. (De aztán persze költesz majd rendesen futócuccokra!)

 

  • Először is vegyél egy futócipőt.

Free stock photo of park, shoes, jogger, jogging

 

Nem kell a legdrágábbat, a lényeg, hogy futócipő legyen. Nem, nem jó az utcai sportcipő! A közvetlen környezetemből tudok erre példát mondani. Sajnos, kolléganőm is utcai sportcipőben kezdett futni. Nagy hiba volt, pár hétig tartott „futókarrierje”. Bokasérülése lett, azóta nem fut.

 

  • Tervezd meg, hogyan tudod beiktatni az idődbe.

Én például hajnalba edzem, nekem bevált, így nem a családtól veszem el az időt. Este kikészítem a cuccom, hogy reggel azzal már ne menjen az idő. Egy kávét iszom, és már indulok is. Nem kell minden nap futnod. Jelölj ki 3-4 napot a héten.

 

  • Tölts le egy futós alkalmazást,

amellyel figyelemmel tudod követni a futásaidat. Így mindig motivált maradsz! Pont a napokban nézegettem az első futásaim, meglepődtem a tempóimon. Látni fogod mire vagy képes.

Én zenével futok! Csinálj egy zeneilistát! Olyan zenékkel amiket szeretsz, ami megmozgat, szívesen táncolnál rá.

 

  • És már futhatsz is, de előtte melegíts be!!

A sérülések elkerülése végett nagyon fontos hogy elvégezd, ugyanúgy mint a futás végén a nyújtást, ami az izom regeneráció miatt fontos. Akármilyen távot futsz, ezeket sose hagyd ki! Személyes tapasztalat, elmaradt nyújtások miatt nem futottam egy hétig, olyan kötött lett a vádlim.

 

  • Figyelj az étkezésre!

Az „egyél csak, úgyis lefutod” szlogen nem igazán helytálló.

White Ceramic Platter With Dish

 

Attól , hogy futsz még nem ehetsz össze – vissza! Kerüld a nehéz, zsíros ételeket. Könnyű ételeket fogyassz! Mindenképp figyelj a helyes, ötszöri étkezésre! Teli hassal ne indulj el! A megfelelő folyadék fogyasztásról se felejtkezz meg! Sokan azt gondolják, hogy lefogytam és most, hogy futok ehetek bármit. Ez nem így van! Ahhoz, hogy tartani tudd a súlyod az étkezésre ugyanúgy figyelni kell. Sokkal energikusabb is vagy, nem terheli le a szervezetet, mint az „össze – vissza  evés”, ez életmód nem diéta. Ez nem jelenti azt, hogy soha nem eszem pizzát, én is szoktam „ bűnözni”, de már nem érzem úgy jól magam.

 

Lesz, hogy nem lesz kedved, de akkor is indulj el,- „mert éves közben jön meg az étvágy „- vagy az is lehet hogy két kilométer után azt mondod, mára ennyi volt. Nem mindig megy ugyanúgy, nem egyformák a napjaink. Megtapasztalod milyen esőben, hidegben, tűző napsütésben futni. Esőben imádok! Nyáron inkább csak hajnalban futok,(majdnem mindig hajnalba futok, kivéve hétvégén) nagyon melegben nem bírok. Télen vigyázz, el ne csússz! Vettem futópadot is arra az esetre, ha nem tudnék az időjárás miatt szabadban futni. Nem használom, nem szeretem. Imádom az aszfaltot, a természetet! Szóval ne verd költségbe magad.

 

Minden időben lehet futni!

Mielőtt elkezded gyártani a kifogásokat, hogy neked ezért meg azért nem fog menni, elárulom menni fog.

Két gyermekem van, dolgozom, vezetem a háztartást, és megtudom oldani!

 

  • Fokozatosan emeld a távot, ne siess!

Nyugodtan sétálj bele! Nagyon büszke leszel majd magadra, ha egybe lefutod majd az első ötöst. És innen már nincs megállás! Megtapasztalod milyen jó és nem tudsz majd leállni.

A közösségi oldalak is segítenek abban, hogy motivált maradj. Én is több csoport tagja vagyok a Facebookon. Az instagramon pedig rátaláltam egy olyan futóközösségre akiktől nagyon sok motivációt  és erőt kapok. Ők az #esszenciateam. ️ Az ő történeteiket itt elolvashatod a blogon.

 

 

Bármilyen céllal állsz neki, nem fogod bánni. Jót tesz testnek és léleknek egyaránt. Meglátod szinte mindig jó kedvű leszel.Belecsöppensz egy teljesen új világba. Tele leszel energiával! Megismersz új embereket. A változás kell! Változtass ma! Ne halogasd! Indulj még ma!

 

 

Szekendi Mária

Close Menu