Engedjük el berögzült szokásainkat helyes étkezéssel

A földanya ajándékainak fogyasztása

Five White Plates With Different Kinds of Dishes
A természet egy étlap.

 

 

Amikor nagyon éhesek vagyunk, vagy vendégségben kínálnak minket, örömmel és bírálat nélkül fogadjuk el az ételt.

 

 

 

 

 

Valójában a világ számos pontján nem engedhetik meg maguknak az emberek, hogy minőségi ételeket választhassanak.

 

Mi azonban számos esetben érzékelhetjük a különbséget. Minél inkább képesek vagyunk észrevenni a minőséget, annál jobb. Ez igaz a táplálékunkra, de az emberi kapcsolatunkra is. Az Ayurvéda segítségével megtanulhatjuk, hogyan hatnak az egyes ételek a különböző testtípusú emberekre. Így még élvezetesebb lesz számunkra a táplálkozás, a Földanya ajándékainak fogyasztása. Először is határozd meg a testtípusod! Add meg az e-mail címedet és küldöm a kérdéssort- mindössze 5 percet vesz igénybe   Aztán jegyezd le, hogy az egyes ételek milyen hatással voltak rád. Ez a tudatosság hatalmas segítség lehet számodra a későbbiekben.

Ayurvéda egészségmegőrző receptek

Ízletes Burger

Hozzávalók 16 burgerhez:

11/2 pohár barna basmati rizs

¼ pohár teff /elhagyható/ Hogy mi is ez? Itt olvashatsz róla. 

3 pohár víz

1 pohár csíráztatott mungóbab

1/3 pohár zsenge póréhagyma zöldje

2 szár zeller

½ pohár répa

1 gerezd fokhagyma

2tk. szárított oregánó

1 tk. friss, apróra vágott zsálya

2/3 pohár apróra vágott mandula

2-4 apróra vágott petrezselyem

1tk. parajdi só

Elkészítés:

Forrald fel a vizet, tedd bele, és fedő alatt körülbelül 40 percig főzd a rizst és a teffet. Add hozzá a mungóbabot, és további 5 percig főzd lefedve. Tedd félre. Melegítsd elő a sütőt 180 C-ra. Reszeld le a répát , vágd apróra a póréhagymát, a petrezselymet és a fokhagymát. Keverd össze ezeket a fűszerekkel, majd a rizses, teffes keverékkel, formálj belőle pogácsákat és süsd aranybarnára 25-30 percig.

A fenti recept szerint elkészítve a következő alapanyagokból: 2 pohár főtt köles, ½ pohár pirított, őrölt mandula, 1 pohár reszelt nyers cukkini, 1ek. extra szűz olívaolaj  ¾ tk. kurkuma. Ez a verzió lágy, de ehető, kifejezetten a rotációs diétára terveztem. 

 

A sóról

Teel Round 3 Holed Salt Shaker Beside Teal Round 1 Holed Pepper Shaker

Egy kevéske só pozitív hatással van az agnira – emésztő tűz, ezért az Ayurvédában is használják gyógynövényes keverékekben. Sokszor találunk az indiai éttermekben is sót. Legkedveltebb a kősó kedvező tulajdonságai miatt.

 

 

 

Ha azt veszed észre, hogy erősen sózol, előfordulhat, hogy cinkhiányod van. A cinknek az ízérzékelésben van szerepe, ami ha nem működik megfelelően, ahhoz vezethet, hogy sózással, fűszerezéssel próbálunk kompenzálni.

 

Testünk üzenete

Black and White Blood Pressure Kit

Néha talán úgy érzed, tested elárul, amikor a lehető legrosszabbkor „lerobban”. Szerintem ez sokszor egy régóta fennálló kommunikációs hiba eredménye. Ha egy kedves barátunk jönne oda hozzánk, és mondaná, : „Figyelj, ez így nekem nem jó, változtassunk” – remélhetőleg meghallgatnánk.

 

Azonban ha a testünk küld hasonló üzenetet, gyakran nem veszünk róla tudomást, vagy egyszerűen észre sem vesszük. Talán azért , mert nem értjük. Ignoráljuk a problémát. A figyelmen kívül hagyott frusztráció,  a kiegyensúlyozatlanság, a fáradtság szinte mindig megbosszulják magukat. Bár az Ayurvéda gyakran segít súlyos esetekben is, igazi erejét a prevencióban mutatja meg. Egyedül tőlünk függ, mennyire figyelünk oda magunkra, hogy mennyire élünk összhangban a természettel, testünkkel.

Mennyire jó a kapcsolatod a testeddel?

Bővebb információ a 28 napos programról, jelentkezés : valeria.hliva kukac yahoo.com

További ételek testünk-lelkünk egészsége érdekében:

Mungóbab leves

 

Brown Ceramic Bowl With Brown SoupHozzávalók 4 személyre:

1 pohár száraz mungóbab

6 pohár vagy több víz

2 cm   apróra vágott gyömbér

½ pohár apróra vágott koriander levél

1,5 tk őrölt római kömény

½ tk. parajdi só 3 ek. extra szűz olívaolaj, 3-4 darad babérlevél

 

Elkészítés:

Főzd puhára a mungóbabot a babérlevelekkel. Az olajon futtasd meg először  a gyömbért, majd  a koriandert, és a római köményt –  a végén add  hozzá a parajdi sót -ez néhány másodpercnél nem tart tovább.

A mungóbab évezredek óta része az ázsiai konyhának. Ételként és orvosságként is használatos. Széles körben ismert tisztító-méregtelenítő, ama-csökkentő/ megrekedt étel, méreg a testben/ hatásáról – a különböző képpen készített mungó-bablevesek segítenek egyensúlyban tartani mindhárom dósát. A kíméletes fogyókúrára vágyók  számára is ideális választás lehet a mungóbab.

 

Könnyű bazsalikomos szósz

 

Green Leaf PlantHozzávalók 2-3  adaghoz:

1 gerezd fokhagyma héjastól

6 szem feketebors

2 pohár friss, nyers házi tehéntej vagy szójatej

2 ek friss ghí

1 csokor friss bazsalikom levél apróra vágva legalább egy pohárnyi

½ pohár nyers dió, ízlés szerint só

 

 

Elkészítés:

Kis serpenyőben forrald fel közepes lángon a tejet a borssal és a fokhagymával, majd távolítsd el a fokhagymát a tejből.Őröld meg a diót és a fenti keverékkel turmixold össze.Végül add az apróra vágott bazsalikomot is az ételhez, pépesítsd. Sóval ízesítsd. Tálald kagyló, vagy orsótésztával.Adj hozzá párolt vagy gőzölt zöldségeket.

 

Néha a legegyszerűbb dolgok a legintenzívebbek. Együtt étkezni a családdal és a barátokkal összekapcsol, együttműködésre ösztönöz, kapcsolatot teremt köztünk, közösséggé kovácsol minket. Nagyon nagy szükségünk van erre!

Szeretettel:

Hliva Valéria

 

A cikket készítette:

Hliva Valéria

Ahol még találkozhattok Valériával:

Esszencia 

Valéri Egészség Klub

Istenek eledele

 

 

Close Menu