A helyes légzés változásra sarkall?

Néhány napja csatlakoztam egy inspiráló csoporthoz a 365letszikra jóvoltából. Hosszú ideje rajongója vagyok az oldalnak, hiszen mindig azokra voksolok, akik az életen át tartó tanulást szorgalmazzák. Mind mentálisan, mind fizikailag keresem azokat a kihívásokat, amik a robotpilóta üzemmódból segítenek kitörni.

Ebben segít Szlafkai Évi zseniális ötlete az 52 hét, 52 kihívás csoportban.

 

Hiszem, hogy a kihívások segítenek mind életcélunk megtalálásában és mind abban, hogy tettekre váltsuk azokat.

Az életcél arról szól, hogy a megfelelő helyen, a számunkra fontos emberek társaságában életünk munkáját végezzük. Arra kell törekednünk, hogy “összecsomagoljuk” majd “újracsomagoljuk” az életünket, miközben megszabadulunk a régi terheinktől.

 

Az első hét feladata: Egy hétig figyelem magam és lélegzem.

adult, air, beautiful
A belső ritmus és teljesség érzése

Évek óta az életem részre a légzésgyakorlat. Noha nem volt napi szinten, de a rendszeres jógaóráknak köszönhetően egész héten kitartott. Hatásáról ódákat tudok zengeni, többek között regenerál, frissíti az elmét és a testet és nem mellesleg a betegségek ellen is pajzsot biztosít.  Mivel elkezdtem a 8. maratoni felkészülésem, számomra üdítő volt ez a kihívás.

A feladat a következő volt: 

  1. Először 5 másodpercen át szívd be a levegőt az orrodon keresztül!
  2. Majd 6 másodpercig tartsd bent!
  3. Végül 7 mp-en keresztül fújd ki a levegőt a szádon! 

Tény, hogy igényel egyfajta fegyelmet és önmérsékletet ez a feladat, viszont ne felejtsük el a hatását, ami igazából a jutalom: megnöveli az energiaszintet, az alvásunk minőségi lesz, azaz pihentetőbb, mind közérzetünk, mind koncentrációképességünk javulni fog, ezáltal memóriánk is sikeresebben teljesít,  stressztűrő képességünk megnő illetve a stressz kezelése is hatékonyabb lesz. Arról nem is beszélve, hogy lelkünk felismeri a kiutat egy-egy nehéz helyzetből, így  jobb önismeretre tehetünk szert, és kapcsolataink is minőségivé válnak. Kell ennél nagyobb gazdagság? 

 

 

Aki nincs napi szinten beprogramozva a helyes légzésre, bevallom nehéz dolga van. Ugyanis meg kell érezni a ritmusát, koordinálni szükséges a kivitelezését. De pont ettől szép az egész folyamat.

Ilyenkor észrevehetjük azt is, hogy testünknek valamelyik része túl van-e koordinálva avagy nem.

beautiful, exercise, female
A helyes légzés az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért.

És a gyakorlások során egyszer csak beáll a rend. És testünk minden egyes része egyenlően fejezi ki magát.

Köszönöm Évi, hogy felismerted a légzés fontosságát! Hiszen a cél mi más, ha nem az, hogy megszabaduljunk a civilizációs betegségek ártalmaitól, és elinduljunk az önismeret útján? Ehhez pedig az élet legfontosabb eszközéhez kell nyúlnunk, a levegőhöz…a légzéshez. 

Nagyon  várom a következő feladat tapasztalatait!

Fésűs Veronika 

 

 

 

Close Menu
×