A szinuszos és bioritmusos módszer

SZINUSZOS MÓDSZER

Emlékeztető
Ne feledd! Mindig a célversenyektől visszafelé tervezd az edzéseket. Itt utána olvashatsz, hogyan tervezd meg az edzésed. 

Érdemes kihasználni a szinuszhullám alsó és felső szakaszát, így mind a terhelés, mind a pihenés jól beosztható.

A hullám hosszát a kívánt terhelés hossza, az amplitúdóját pedig a kívánt eredményesség határozza meg.

Vedd figyelembe és használd a terhelés-pihenés tapasztalatod. A rövidített csúcsterhelést könnyen ki tudod pihenni, akár a verseny előtti időszakaszban is. Az agyonpihentetéssel viszont csak ellustulsz.

Legyél mindig jól bemelegítve és légy koncentrált! Lehet a munka jellege szerint is tervezni a hullámokat, s az összesített hullámgrafikonok kiadják az adott napi edzés terhelésmegosztását.


BIORITMUSOS MÓDSZER

A bioritmusos módszert sok kritika éri, de nem idegen az edzők körében.

Mi az a bioritmus?

Az ember bioritmusának megfigyelése a 19. századba nyúlik vissza, első említése Wilhelm Fliess berlini orvos nevéhez köthető. A német fül-orr-gégész szerint az ember élete során számos területen ciklikusság figyelhető meg, beleértve a születést és a halált is. Az ő és később számos követőjének munkái alapján három elsődleges bioritmust különböztetünk meg: a fizikai, érzelmi és a szellemi (intellektuális) bioritmust, melyek az egyén születésének pillanatában mind középszintről indulnak, és különböző időintervallum szerint ismétlődő szinuszgörbét írnak le. A bioritmust kutatók később további, ún. másodlagos bioritmusokat is leírtak, melyek többnyire az elsődleges bioritmusok görbéiből származtathatók.

Forrás: naptarak.com

A szinuszgörbék találkozásánál vannak a kritikuspontok (egyes és kettős kritikuspont).
A bizonytalansági pont az benne, hogy nem tudjuk, hogy a világrajövetelünk élménye pozitív vagy negatív volt. Ebben az esetben az érzelmi, vagy a fizikai görbe negatívba indul el.

Bioritmusunk kiszámolása

Minden embernek 3 állapota van: fizikai, szellemi, érzelmi. Ezek periodikusan változnak.

A fizikai állapot periódusa 23 nap.

A szellemi állapot periódusa 28 nap.

Az érzelmi állapot periódusa 33 nap.


Kiszámításuk a következő:

  • Számítsd ki a születésed óta eltelt napok számát. Ne felejtsd el a szökőéveket is!
  • Ez lesz a továbbiakban a 2. 3., 4. pontnál a „kapott eredmény”.
  • A kapott eredményt oszd el 23-mal, s a maradékot jegyezd fel.
  • A kapott eredményt oszd el 28-cal, s a maradékot írd fel.
  • A kapott eredményt oszd el 33-mal, s a maradékot rögzítsd papíron.
  • Rajzolj három szinusz hullámot 23, 28, 33 beosztással. Másold áttetsző fóliára.
  • Mindegyiken értelemszerűen a 0 értéktől számítva jelöld be a megfelelő maradék helyét.
  • A fóliákat vízszintes tengelyfedésben egymásra helyezve, a jelölt pontok vonalában egyeztetve, leolvashatod a pillanatnyi állapotot. Következtethetsz a jövőbeli állapotra is.

A hullámok metszésvonala adja a kritikus napok helyét. Vannak kettős, illetve hármas kritikus helyek aszerint, hogy hány görbe metszi egymást egy pontban.

Rojikiin szerint a kritikus napokat és még előtte-utána egy napot ki lehet hagyni az edzéstervben. Néhány esetben a kritikus napok úgy jönnek egymás után, hogy az edzés kihagyások nem három napot vesznek igénybe, hanem lehet akár egy hét is. Vannak edzők, akik csak a munkában hisznek, és hülyeségnek tartják ezt. Pedig a pihenő is az edzésmunka szerves része! Az aktív vagy passzív pihenők alkalmazását mindig a kritikus nap jellege határozza meg.

A szellemi-domináns kritikus esetében csak is passzív pihenő javallott. Nők esetében az érzelmi kritikus a legnehezebb, olyankor a legsérülékenyebbek, a havi menstruáció okozta nehézségekről nem is beszélve.  

Tapasztalatok alapján ezzel a módszerrel jókedvűen zajlanak az edzések. A monoton, unalmas edzések helyett, ritmusváltásos, rövidebb, célszerű és hatékony munka folytatható.

Ésszerűség = ismeretek birtoklása + logika + következetesség

Ne feledjük, hogy csak a megfelelő izominger hatásos a fejlődéshez. Fontos a pihent szervezet és agy, ugyanakkor a feladatok koncentrált, maximális végrehajtása. Ha sok játékosságot teszel az edzéseidbe, észre sem fogod venni a nagy terhelést.

Nem kell hinni ebben a módszerben, viszont edzőként megismerhetjük a tanítványok emberi tulajdonságainak árnyalatait.

A cikk előző részét itt olvashatod el.

Felhasznált irodalom:
A. Andrew Rojikiin – Csak a győzelem fontos!

Close Menu
×