A sportolók bőre kényesebb?

Hogyan ápold a bőrödet, ha sportolsz?

facemask clay skins
A sportolók bőrének ápolása fokozottabb törődést igényel.

A sport és a bőr jó kapcsolata nagyon fontos! A bőr ápolása minden ember számára elengedhetetlen, de ha rendszeresen sportolunk, akkor még nagyobb odafigyelést, körültekintést igényel. Hiszen a szabadban végzett sport, az időjárás elemei fokozottan veszik igénybe a bőrünket.

A sportolók bőre, legyenek azok amatőrök vagy profik, fokozott igénybevételnek vannak kitéve, emiatt ápolása nagyobb odafigyelést igényel. A sportolás közben bőrünkre erősebben hatnak az időjárás elemei, így a napsütés, az UV sugárzás káros hatásai, a szél szárító hatása, a nedvesség. Ha rendszeresen úszunk, az úszómedence vegyszeres vize szintén nagyobb mértékben száríthatja, illetve a sajnos még sok helyen alkalmazott fertőtlenítőszer a klór irritálhatja bőrünket.

De nemcsak a külső hatások jelentenek fokozott terhelést a bőrünkre: sport közben nagyobb mértékben izzadunk, a verejtékben lévő só is irritálhatja a bőrünket.

A fent leírtak miatt elengedhetetlenül fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk bőrünk ápolására. Jó, ha tudjuk, hogy a sport nem csak negatív hatással van a bőrünkre, hanem alapvetően pozitív a hatása: hiszen, ha rendszeresen mozgunk javul a bőrünk vérrel való ellátottsága, javul az anyagcsere, tehát a bőr sokkal fiatalosabb lesz. Emellett izmosabbak leszünk, ami feszesíti a bőrt, és ez javítja a kötőszöveteink állapotát is.

man drink hand
Az elegendő mennyiségű folyadék ápolja a bőrt.

A bőr ápolásának egyik legalapvetőbb feladata a sport közben elveszített folyadék, nedvesség pótlása. Erre a célra a legjobb a víz. Ha elegendő mennyiségű folyadékot iszunk, akkor visszanyerhetjük a sportolás során elveszített folyadékot és ásványi sókat.

 

Forgalomban vannak olyan bőrápoló készítmények, amelyek segítenek abban, hogy bőrünk túl sok nedvességet veszítsen a sportolás során, ezekkel sportolás előtt célszerű bekenni a bőrünket. Ezek a krémek nemcsak a nedvességet segítenek megőrizni a bőrben, hanem a bőrt érő káros hatások ellen is védelmet nyújtanak. Alapvetően kétféle krémet ajánlanék edzés, sportolás után vízalapút az elveszített nedvesség pótlására, edzés előtt pedig zsírosabb krémet, ami segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát. Mivel az arcbőrünk érzékenyebb, mint testünk más helyein, ezért oda speciális krémeket javasolnék bőrtípusnak megfelelően. Ezt érdemes kozmetikus szakemberre bízni, aki helyesen diagnosztizálja arcbőrünket, majd megfelelő krémet ajánl.

 

Sportolás után minden alkalommal távolítsuk el bőrünkről az izzadtságot, mivel az irritáló hatású lehet. Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy tartsuk meg bőrünk enyhén savas kémhatását: a túl sok zuhanyzás, tisztálkodás eltávolítja bőrünk védőrétegét, így több kárt hozhat, mint hasznot. A bőrünk még jobban kiszáradhat, ami viszketést is okozhat.

 

Testradírozás?

female screen woman
Gondosan válasszuk meg a bőrápolókat.

Érdemes hetente egyszer zuhanyzás előtt testradírozást végezni, ami a test egész felületéről eltávolítja az elhalt hámsejteket, ezáltal a testápoló krémekben lévő hatóanyagok könnyebben bejutnak a bőr mélyebb rétegeibe, hogy ott ápolják és védjék azt. Fontos, hogy csak is természetes, minőségi termékeket használjunk, hiszen az „agyon vegyszerezett” tusfürdők, testradírok (body scrub), védő és ápoló krémek, inkább romboló hatással vannak a bőrre és a szervezet egészségére.

 

Tisztálkodás során érdemes még egy dologra odafigyelnünk: ha túl forró vízzel zuhanyozunk, az a bőrt további izzadásra készteti.

 

Ha tehetjük, langyos vízzel zuhanyozzunk, részesítsük előnyben a váltott hőmérsékletű (meleg-hideg) zuhanyzást, melynek jótékony hatása, hogy szabályozza a vérkeringést, mely kihatással van az anyagcsere működésére.

 

 

dusk sunrise sunset
Ne hanyagoljuk el a nyári bőrvédelmet sport közben sem!

Nyáron figyeljünk a napvédő krémek megfelelő használatára, hiszen ezzel is sokat tehetünk bőrünk védelméért. Magas faktorszámú (50+) naptejet, napolajat használjunk, majd érdemes napozás utáni testápoló készítményt is használni.

 

 

 

 

Forrás: sportolj.hu

A cikk készítője:

Balázs Brigitta – kozmetikus 

 

Close Menu